Köttbullar

För tre veckor sedan gjorde jag köttbullar i ugnen, det blev hela 64 stycken och var jättebra att ha i frysen sedan att bara värma upp till lunch. I dag gjorde jag en ny omgång, det blev 69 st. Tipset att göra köttbullar i ugnen och ha i frysen för framtida behov fick jag av min kompis Alexis. Det är bara att ta dem ur frysen och steka dem så de blir bruna och fina och varma och goda. Till dottern kör jag dem i mikron, för hon har lite svårt för stekytan eftersom hon inte har så många tänder än 🙂

bullar

Alexis gjorde porterköttbullar (så klart). Jag kollade lite på det receptet och på grundreceptet i ”Vår kokbok” och gjorde så här:

800 gram köttfärs (jag använde nötfärs)
2 gula lökar, finhackade eller rivna
1,25 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
1-2 tsk mald vitpeppar
1-2 tsk senap (vanlig)

Låt ströbrödet ligga i blöt i mjölken i 10 minuter. Hacka löken, jag använde mixer så den blev väldigt finhackad. Blanda i lök, peppar, senap och äggen. Blanda i köttfärsen. Forma köttbullar och lägg i smord långpanna. 20 min i ugnen i 225 grader (beror ju lite på storleken på köttbullarna, jag gjorde ganska små).

Jag använde ren nötfärs men enligt kokboken är det bäst med blandfärs till köttbullar.

5 Responses to “Köttbullar”

 1. Anna skriver:

  Köttbullar är så gott och super behändigt att ha i frysen. Hoppas Sara får tänder snart så hon också kan börja äta köttbullar. 🙂

 2. Sara skriver:

  Åh, köttbullar lät gott! Det var länge sen, kanske ett projekt för veckan som kommer. Det är ju jättegott och som du skriver smidigt att ha i frysen. Är ju rätt lätt att koka till Edvin också innan man saltar smeten.

  Viktkurvan har jag skannat in. Jag bad helt enkelt om en kopia på Edvins kurva och sen har jag fyllt i hans prickar tydligare i photoshop och lagt till Hugos. Det är så roligt att se Edvins amningspuckel och Hugos matpuckel!

  Ja, Edvin väger ju ca 9 kg och ryggsäcken säkert det dubbla… Ryggsäcken blev heller inte trött på att åka vagn! 😉

  Kram!

 3. eleonor skriver:

  Jag hade inte i något salt alls i köttbullarna. Tycker det blir bra ändå. De blir ju ”lättstekta” så snart kan Edvin äta dem också, bara han kan tugga 🙂 Första gången jag gjorde köttbullar till Lina kokade jag dem. Då hade jag i basilika i smeten, jättegott.

 4. Pippi skriver:

  Gott med köttbullar. Tyvärr tar jag mig inte den tiden att göra egna *skäms*

 5. Alexandra skriver:

  Har aldrig köpt köttbullar, hemlagade är de godaste! Fick av en kollega pulver till löksoppa som hon använder som bindningsmedel. Det blev jättebra med det, slapp stå och hacka eller riva löken.
  Måste testa basilika i bullarna någon gång, låter ju riktigt gott!

Leave a Reply

*